אחת מהסיבות העיקריות שבגללן אנשים מבוגרים לעיתים מאבדים שיניים, היא מחלת חניכיים חמורה. למעשה כאשר מדברים על מחלות חניכיים מדברים על מחלות שפוגעות במערכת שמעגנת את השיניים במקומות בתוך הלסת, ולכן הסובלים ממחלות כאלה עלולים לאבד שיניים עם הזמן. בבואנו לבדוק מהם הגורמים למחלות החניכיים השונות נוכל לראות שמדובר על שני גורמים עיקריים, והם:

– זיהום חיידקי כרוני

– גורמים גנטיים

דבר נוסף שחשוב לדעת לגבי מחלות החניכיים, זה שקיימים סוגים שונים של מחלות כאלה. הרמה הבסיסית והקלה ביותר היא רמה של דלקת חניכיים והיא מאופיינת בעיקר בדימום ובאדמומיות מקומית.

לעומת זאת, מחלת חניכיים כרונית זו כבר רמה מתקדמת יותר בתוך מחלות החניכיים. במקרים כאלה ישנה גם פגישה במערכת שמעגנת את השן במקומה, או במילים אחרות: מתרחשת נסיגה של העצם.

כיצד מטפלים בבעיה?

ראשית, חשוב להבין שהטיפול ייקבע כמובן על פי רמת החומרה ועל פי סוג המחלה שממנה סובל המטופל. שנית, המטרה העיקרית של טיפול חניכיים היא תמיד לסלק את הגורם המזהם.

כתוצאה מכך ניתן לראות שברוב המקרים עיקר הטיפול בבעיות החניכיים למעשה מושתת על ניקיון השיניים בדרכים שונות, בין אם זה ע”י שיננית מקצועית, ע”י רופא השיניים או בדרכים אחרות.

דבר נוסף שיש להיות ערים אליו זה שברוב המקרים מדובר על בעיה כרונית, ולכן נשאלת השאלה כיצד נוכל לשמור על יעילות הטיפול לכמה שיותר זמן. נוכל לעשות זאת בעזרת הקפדה על היגיינת הפה ולכן חשוב להיפגש גם עם הרופא וגם עם השיננית כדי ללמוד מפיהם על הנושא.

שיטות הטיפול השונות

במסגרת הטיפולים בחניכיים ניתן לראות שקיימות שיטות שונות כמו:

ניקוי עמוד ותת חניכי:
מטרתו להגיע לכל אותם המקומות שבעזרת צחצוח רגיל לא ניתן להגיע אליהם.

תרופות:
לעיתים יש צורך להשתמש בתרופות אנטי-בקטריאליות.

ניתוח חניכיים:
מדובר על המקרים הקיצוניים שבהם לא הייתה כל הצלחה בסילוק הגורם המזהם על ידי ניקיון החניכיים והשיניים בצורות שונות.

היגיינת הפה:
למעשה זה הבסיס לכל טיפול וככל שנקפיד יותר על הניקיון ועל היגיינת הפה נוכל גם לשמור על החניכיים יותר בקלות.

לסיכום, בהחלט ניתן לומר שרפואת השיניים, בשלב המתקדם שבו היא נמצאת היום, מציעה לא מעט טיפולי חניכיים מסוגים שונים. עם זאת, כמובן שתמיד עדיף הטיפול המנוע ובמקרים רבים עצם ההקפדה על ניקיון יום יומי תוכל להרחיק את מחלות החניכיים השונות.